Sokak számára meglepő, hogy hány olyan ingatlan van napjainkban is, ahol a szennyvíz gazdaságos kezelése nem megoldható!

Milyen megoldások léteznek ilyenkor az ingatlan tulajdonosa számára és azok közül melyiket érdemes váalsztani?

Milyen egy kényelmes szennyvíztisztító berendezés?

Poszt szerzője ikon

Mátyás Tamás

|

Poszt készítésének ideje ikon

2022. május 26.

A csatorna hiánya, avagy mekkora gondot jelent majd a szennyvíz?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a nemrégiben jó áron vásárolt telkünk, vagy ingatlanunk esetében a közművek hiánya (pl. a szennyvíz közcsatorna) mekkora fejfájást fog majd okozni a későbbiekben?

A tökéletes megoldás kiválasztásához érdemes azonban utánajárni, hogy a szóban forgó ingatlan esetében mi az a választás, ami hosszú távon lesz képes majd a lehető legkényelmesebb megoldást biztosítani a szennyvíz kezelésére.

Szerencsére a tulajdonosnak több lehetősége is van arra, hogy kiváltsa a szennyvíz csatornát. Azonban azt, hogy végül melyik megoldással jár a legjobban, több tényező is befolyásolja.

Ilyen tényezők a szóban forgó ingatlan használatával kapcsolatos szokások (lakóház, vagy nyaraló, esetleg egy iroda?), vagy a helyi adottságok, amelyek segíthetnek a megfelelő megoldás kiválasztásában...

Tároljuk, vagy tisztítsuk?

Alapvetően a fenti két lehetőség közül tudunk választani. Tehát vagy eltároljuk a szennyvizet és a zárt tároló megtelte után kihíjvuk a szippantós atutót, vagy valamilyen megoldással megtisztítjuk azt és olyan minőségű vizet nyerünk vissza a szennyvízből, amelyet azután hatósági engedéllyel a környezetbe vezethetünk vissza.

Mindkét lehetőségnek megvan az előnye és a hátránya.

A szennyvíztároló esetében ugyanis a teljes keletkező szennyvíz mennyiséget el kell majd szállítatni (persze erre is van megoldást, de az nem csak környezetünk, de egészségünk kárára is lehet...). Ez bizony költséggel és egyéb nem várt problémákkal járhat. Nem is beszélve a kellemetlen szagoktól, amik a meleg idő alatt, vagy vagy elfelejtett szippantás után jelentkezik.

Ha a tisztítás mellett döntünk, akkor a szennyvízből majd annyi tisztított vizet igyekszünk kinyerni, amennyit csak lehet. Mindezt azért, hogy azt megtisztítva, hatósági engedély bitrokában a természetbe engedhessük vissza. Erre használatosak például a biológiai szennyvíztiszító berendezések!

Persze szippantani itt is kell majd (hiszen a szennyező anyagokat - szakszóval: szennyvíz iszapot - visszatartjuk a rendszerben), de ennek gyakorisága és mennyisége jóval elmarad majd attól, mint a tárolók esetében.

Tehát azt, hogy végül a zárt tároló mellett döntünk, vagy inkább szennyvíztisztítót használunk, érdemes az ingatlanban keletkező szennyvíz mennyisége alapján eldöntenünk!

Viszont itt érdemes egy nagyon lényeges pontot is ki kelmelni, mégpedig a rendszer árát és kivitelezési költségeit!

Most akarunk spórólni, vagy később?

Két szempontot érdemes figyelembe venni a megoldás kiválasztásában:

1. Mennyibe kerül maga a rendszer és a telepítése?

Tehát mennyit fogunk fizetni magáért a tároló tartályért, vagy a biológiai szennyvíztisztító berendezésért? Ezt hívjuk bekerülési költségnek.

2. Mennyibe kerül a rendszer hosszú távú használata?

Tehát mennyibe fog kerülni nekünk a rendszer üzemeltetése hosszú távon? Ezt hívjuk üzemeltetési költségnek.

A zárt szennyvíz tárolók esetében általánosan elmondható, hogy a bekerülési költségük alacsonyabb, mint a biológiai szennyvíztisztítók esetében. Ez azért van, mert itt "csak" a tárolót kell elhelyezni (ami lehet beton, műanyag, fém, stb) és az ingatlanra kötni.

A biológiai szennyvíztisztító berendezéseknél azonban már magasabb bekerülési költséggel kell számolnunk, hiszen nem csak egy tartályt vásárolunk, hanem egy teljes rendszert minden szükséges elemével.

Viszont csaerébe a biológiai szennyvíztisztító berendezések üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb, mint a zárt tárolók esetében, hiszen itt a szennyvízből tisztított vizet állítunk elő, amit a környezetbe juttatunk vissza és csak a fennmaradó szennyvíz iszapot kell majd időnként kiszippantatni...

Tehát ha szeretnénk tudni, hogy mit érdemes választani, egyszerűen eldönthetjük egy kis matek segítségével. Első sorban tegyük fel magunknak a kérdést:

Mennyi szennyvíz fog keletkezni az ingatlanban?

Ha ezt a mennyiséget egy zárt tárolóban akarjuk összegyűjteni:

  1. Mennyibe fog kerülni a megfelelő méretű tároló és annak a letelepítése?
  2. Ennek a tárolónak a szippantására milyen gyakran és mennyit kell mjad költenünk?

Ha ezt a mennyiséget egy biológiai szennyvíztisztítóval kívánjuk kezelni:

  1. Mennyibe fog kerülni a biológiai tisztító és annak a letelepítése?
  2. Ennek a szippantására és üzemeltetésére milyen gyakran és mennyit kell mjad költenünk?

(ha érdekel, hogy milyen egyéb költségekkel jár egy Kingspan biológiai tisztító üzemeltetése, kattints a linkre: ---hamarosan---)

Már csak azt kell átgondolnunk, hogy mennyi ideig szeretnénk használni az ingatlant és milyen időtávlatban érdekel, hogy mennyit költünk majd a szennyvízre.

Tegyük fel, hogy 10 évre tervezünk! Akkor a rendszer bekerülési költségeihez (ennyibe kerül a rendszer és a telepítés) adjuk hozzá a 10 évre számolt üzemeltetési költségeket (ennyibe kerül a hosszú távú szippantás és egyéb költségek).

Ha a zárt tározó telepítésének és későbbi rendszeres szippantásának (a példánkban 10 évre számított) költségei lesznek az alacsonyabbak, akkor nem feltételeül éri meg egy biológiai szennyvíztisztító rendszert vásárolnunk.

Ha viszont a biológiai szennyvíztisztító esetében kapjuk a kedvezőbb költségeket 10 évre vetítve, akkor nyilvánvaló, hogy ezzel a megoldással járunk jobban hosszú távon...

Ez jó, de mitől lesz kényelmes?

Ha végül a biológiai szennyvíztisztító berendezést választjuk, akkor sem mindegy, hogy az üzemeltetés költségei és a járulékos feladatok mekkora terhet fognak jelenteni a jövőben!

A Kingspan biológiai szennyvíztisztító berendezések tervezésüknek köszönhetően az elérhető legkedvezőbb üzemeltetési költségekkel és a legalacsonyabb beavatkozási igénnyel üzemeltethetőek!

Tehát ha hosszú távon tervezünk, akkor nem csak a legkevesebbet kell majd rá költenünk, de foglalkoznunk is a legkevesebbet kell majd velük! De mégis hogyan lehet ez?

Kingpspan biológiai szennyvíztisztítók:

  • Csupán kevés áramot igényelnek működésükhöz, ezen kívül sem adalékokat, sem szereket nem kell behelyezni a megfelelő működtetésükhöz. Sem a kezdeti, sem a későbbi használat során!
  • Teljesen automatizáltan működnek, tehát üzemeltetésük nem igényel rendszeres beavatkozást még akkor sem, amikor váratlan vendégek jönnek, vagy a család nyaralni megy.
  • Kezelik a hagyományos szereket is, így a nagybevásárlás során sem kell majd speciális, vagy drága és biológiailag lebomló szerekre költenünk.
  • Még a telepítésük is gazdaságos, ezért a bekerülési költségük is alacsonyabb, mint a piacon beszerezhető egyéb biológiai tisztítók esetében.

Konklúzió

A választás sosem egyszerű, azonban a fenti számítást elvégezve már kaphatunk egy általános képet arról, hogy a zárt tározóval, vagy a biológiai tisztítóval járunk majd jobban hosszú távon!

Ha a biológiai szennyvíztisztítóra esik a váalsztásod, a Kingspan berendezései képesek megoldást nyújtani számodra szinte bármilyen helyeztben, legyen szó családi házról, szociális épületről, vagy akár egy teljes szálloda szennyvizének kezeléséről!

Itt meg tudod nézni, hogy melyik Kingspan biológiai szennyvíztisztító berendezés jelenti a megfelelő választást számodra:

https://www.szennyvizkenyelem.hu/berendezesek

A Kingspan korszerű megoldásaival és magas szintű szolgáltatásainkkal a szennyvíz kezelését olyan kényelmessé tehetjük, hogy még a csatorna hiányáról is megfeledkezhetsz!